Tifo uitgelicht: Het vikingschip

Vandaag de dag staat Nieuw Noord alweer meer dan vijftien jaar bekend om creatieve sfeeracties. Door de uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion kwam er steeds meer ruimte voor Nieuw Noord en dus ook meer ruimte voor sfeeracties. Die zijn daardoor in de loop der jaren steeds groter en indrukwekkender geworden. Dat was in de beginjaren van onze vereniging wel anders. Destijds moesten we nog creatief zijn met de beperkte ruimte die we hadden. In de eerste vier jaar na de oprichting was er niet veel ruimte en konden we alleen kleinschalige acties of choreo’s organiseerden. Iets meer ademruimte kregen we in het seizoen 2005/2006. In dat seizoen kregen we voor het eerst een eigen vak in het Abe Lenstra Stadion, namelijk het voormalige uitvak, Vak 10. Met dit eerste eigen vak kregen we ook iets meer ruimte om uit te pakken met sfeeracties.

Uitpakken voor de derby

Het was ook in dit vak dat we één van onze bekendste sfeeracties uit de eerste jaren hebben georganiseerd, namelijk het Vikingschip voor de wedstrijd tegen FC Groningen op 6 november 2005. DKV bungelde in die tijd ergens onderaan in de Eerste Divisie, en dus was de wedstrijd tegen FC Groningen dé derby. Beide teams deden het destijds ook goed, dus vaak waren het goede wedstrijden die spannend waren voor de ranglijst. Het was dan ook deze wedstrijd die we uitkozen om onszelf eens even goed op de kaart te zetten.

In het eerste jaar in een eigen vak wilden we dus even goed uitpakken. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, het was namelijk nog niet helemaal bekend wat de mogelijkheden waren in het nieuwe vak. De ruimte  was nog steeds niet heel groot, mede door de plexiglaswanden die nog aanwezig waren van de tijd dat het nog het uitvak was. We hadden natuurlijk een standaard doek kunnen hijsen, maar dat hadden we bij de opening van het vak tegen Roda JC ook al gedaan. We wilden nu toch eens iets creatievers doen.

Spaanse invloeden in Friesland

Door de beperkte ruimte in het vak was het idee ontstaan om een soort ‘3D’ of ‘kijkdoos’ actie te maken, met meerdere doeken op meerdere plaatsen/dimensies. Eerlijk is eerlijk, de ontwerper heeft ongetwijfeld een beetje gespiekt in het buitenland bij het opdoen van inspiratie voor deze actie, maar goed dat gebeurt ook nu nog regelmatig. Hoe dan ook, Ultras Sur, de fanatieke supporters van Real Madrid hebben eens een Vikingschip in hun stadion getoond.

Het Vikingschip paste uitstekend bij sc Heerenveen. We hadden destijds vele Scandinavische spelers en Riemer van der Velde leek elk jaar weer met succes een blik nieuwe open te trekken.  Er hingen ook al spandoeken van ‘Vikings’ in het stadion en her en der waren zelfs tatoeages gezet met daarop een Viking met bijvoorbeeld een Friese vlag. Mede hierdoor geinspireerd kwamen we dus op het idee om zelf ook iets met een vikingschip te gaan doen, alleen dan dus een 3D versie.

Alles met de hand gemaakt

De ontwerper had destijds nog niet de beschikking over moderne programma’s als Photoshop of Illustrator om het ontwerp mee te maken. In plaats daarvan moest het volledig met de hand gebeuren en werd alles handmatig geschetst en uitgerekend. Dat was met de hand nog best wel een klus, maar uiteindelijk kwam er toch een mooi ontwerp van een vikingschip uitrollen.

Achter het schip moesten dan twee banners omhoog gehouden worden met een viking met Heerenveen kleuren en een zwaard in de handen. Daar weer achter een heus blauw-wit zeil en eromheen de nodigde blauwe banen om zo een zee rondom het schip na te bootsen. Zo waren we erin geslaagd om met de hand een mooi 3D ontwerp van een vikingschip te maken.

Een grote uitdaging

De volgende stap was uiteraard om het ontwerp ook echt te gaan maken. Het was dan weliswaar niet veel schilderwerk, maar het moest wel heel precies gaan om het allemaal goed in elkaar te laten passen. Daarnaast moest het schip ook heel netjes uitgeknipt worden, en dat is met stof niet zo gemakkelijk als het niet recht is. Stof scheurt namelijk altijd kaarsrecht. De rondingen van de boot moet je met een beetje marge knippen, zodat je het nog om kunt zomen met de naaimachine om scheuren te voorkomen.

De volgende uitdaging kwam toen we het zeil wilden maken. We hadden hiervoor blauw plastic en witte stof, en het was nog maar de vraag of deze twee verschillende soorten zo aan elkaar bevestigd konden worden zonder dat het los zou laten, of nog erger, zou gaan scheuren bij veel wind in het stadion. Daarom bevestigden we het voor de zekerheid maar aan een aantal PVC buizen om het mooi strak te houden. Hopelijk zou dat problemen voorkomen. Uiteindelijk waren we mooi op tijd klaar met de sfeeractie.

Matchday

Inmiddels was de wedstrijddag alweer aangebroken. Omdat er nogal de nodige dingen fout konden gaan met deze sfeeractie was iedereen toch wel gespannen. Na zoveel hard werk zou het verschrikkelijk zijn als de actie zou mislukken.

Daarom begonnen we extra vroeg met de voorbereidingen, zodat het daar in elk geval niet aan zou liggen. In het vak moest alles alvast goed klaargelegd worden zodat het een mooi plaatje zou worden. Na wat schuiven, passen en meten was dit gelukt. Toch is het altijd nog maar afwachten hoe alles daadwerkelijk ‘uit de verf’ komt, want als het vak vol staat kan alles toch net weer opgeschoven worden. Gelukkig waren en voldoende mensen aanwezig om iedereen die het vak binnenkwam rondom de doeken te begeleiden. Tot slot werden de restanten van het blauwe plastic verdeeld over het vak om het op een zee te laten lijken en een deel werd dus naar het veld gespannen.

Een prachtig plaatje

En toen was het moment daar. De viking ging omhoog, het schip ging de lucht in en al het andere werd ook in werking gezet. Het Friese vikingschip kwam het Abe Lenstra Stadion binnenvaren en liet een verpletterende indruk achter. Het eindresultaat van ons werk was om te smullen. De plaatjes waren schitterend, en ondanks de banen die niet helemaal tot een dichte ‘zee’ rondom het Vikingschip leidden, zag het er toch compleet uit.

De wedstrijd werd uiteindelijk, zoals beschreven, met 4-0 gewonnen en de sfeer was dan ook optimaal. De omhaal van Huntelaar en de goal van Samaras vanaf de achterlijn waren aan onze kant en de bal was bij de goal van Bosvelt dusdanig lang onderweg dat niemand hem kon missen. Wij kunnen niet anders dan geloven dat de aanwezigheid van de vikingen de spelers mede heeft geïnspireerd. Zo niet, dan zal de sfeer ze wel vleugels hebben gegeven. Zo hebben we op die novemberdag in 2005 met ons harde werk onszelf weer even op de kaart gezet!