Geschiedenis

Nieuw Noord is een supportersvereniging, opgericht op 12 december 2001. De vereniging is een initiatief van zeven enthousiaste supporters die van mening waren dat de sfeer in het nieuwe Abe Lenstra Stadion aan de matige kant was. Met jaloezie werd soms naar andere clubs gekeken, waar een actieve en hoorbaar aanwezige groep supporters vaak de twaalfde man was voor hun ploeg. Nieuw Noord is van mening dat dit ook mogelijk was, is in Heerenveen. Immers, in het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat was die twaalfde man er ook. Diverse wedstrijden, denk bijvoorbeeld eens terug aan de historische bekerwedstrijd tegen PSV in 1993, sleepte het publiek de ploeg over het dode punt heen en hielp ze aan de overwinning. De meeste support kwam destijds van de noordtribune onder aanvoering van Cross-side. Na de verhuizing naar het nieuwe stadion in 1994 kwamen de meeste fanatieke supporters van de oude Noordtribune echter verspreid door elkaar heen te zitten en dit kwam de sfeer niet ten goede. De groep van 'oud noord' was voor een groot deel uit elkaar gevallen.

Het ontstaan van Nieuw Noord

De oude groep was dus uiteengeslagen en dat kwam de sfeer niet ten goede. Daarom gingen in de jaren 90 twee fanatieke supporters op gesprek bij Riemer van der Velde met het verzoek om de fanatieke supporters weer bij elkaar in één vak te krijgen. Riemer vond de sfeer echter wel prima en vond het niet nodig om grote groepen supporters te verhuizen omdat het stadion inmiddels bomvol zat. Na veel lobbyen kregen we het echter wel voor elkaar om toestemming te krijgen voor een trommel in het stadion. Die werd eerst op een stoeltje achterin vak 27 op de zuidtribune geplaatst. Het begin was er.

In 2001 besloot een aantal diehards dat er toch nog een poging gewaagd moest worden en ditmaal werd het nog serieuzer aangepakt. In een kroeg aan het Heideburen werd besloten een vereniging op te rechten. Als blauwdruk werden de statuten van een andere supportersvereniging gebruikt en was Nieuw Noord geboren! De naam Nieuw Noord heeft meerdere betekenissen. In het oude Abe Lenstra Stadion kwam de sfeer ook hoofdzakelijk vanaf de noordkant en met de toevoeging “Nieuw” werd de nieuwe start aangeduid. Nieuw Noord was geboren!

De Cross-side in het oude stadion

Het begin op zuid

Een nieuwe fanatieke groep in het Abe Lenstra Stadion, dat was wat. Eindelijk was er iets van een voetbalsfeer terug en was er meer sfeer op de tribunes. De fanatieke supporters waren nu verenigd in Nieuw Noord en konden zo hun wensen kenbaar maken bij de club. Bijzonder genoeg begon Nieuw Noord niet op noord, maar op zuid.  Zo kregen we het voor elkaar voor het eerst voor elkaar om bij een aantal beker- en Europese wedstrijden een eigen sfeervak te krijgen op zuid. Eerst in vak 24, het huidige uitvak en later in vak 26 en 27.

Dat bleven op dat moment nog uitzonderingen, maar de sfeer was altijd goed. Het was nieuw en tijdelijk, dus je kon er maar beter van genieten en je best doen voordat je weer ‘saai’ op je stoel op een andere plek in het stadion moest zitten, of erger: op tv moeten kijken omdat je op de (ellenlange) wachtlijst stond voor een seizoenkaart. De sfeer was dus altijd optimaal en we hebben ons een aantal keer goed op de kaart kunnen zetten. Daardoor wilden steeds meer mensen bij Nieuw Noord horen en steeg het aantal leden explosief tot 600 in 2005.

De sfeer op zuid

Ons eerste eigen vak

Incidentele sfeervakken op zuid waren leuk, maar een vast eigen vak was waar het ons om te doen was. Dat het een meerwaarde zou zijn hadden we op zuid al lang en breed bewezen. Niet alleen volgens de supporters, maar ook spelers lieten zich lovend uit over de ondersteuning die het vak bracht. Met meer dan 600 leden hadden we inmiddels de slagkracht om met de club in gesprek te treden.

In 2005 werd namelijk het Abe Lenstra Stadion verbouwd. Het uitvak werd verplaatst van de noordkant naar vak 24 en hierdoor kon Nieuw Noord plaats nemen op de Noordtribune waar vroeger ook de fanatieke supporters stonden. Tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2005/2006, tegen Roda JC, werd het Nieuw Noord vak dan officieel in gebruik genomen. Een bijzonder vak waarbij het Nieuw Noord vak als eerste vak in Nederland uit staanplaatsen bestond.

Na een jaartje in het oude uitvak gestaan te hebben verhuisde ons vak naar een nieuwe locatie. Recht achter de goal op de tweede ring. Niet ons ideaal, en het streven bleef dan ook om Nieuw Noord vak naar beneden te krijgen waar het hoort. Toch hebben we in dit oude vak veel hoogtepunten beleefd, zoals de UEFA Cup wedstrijd tegen AC Milan, de eerste derbyoverwinning sinds 2000 en de 9-0 overwinning op Heracles in 2007. Ondanks dat we ver van het veld waren, hadden we toch een leuke sfeer en enkele mooie sfeeracties.

De opening van ons eerste vak tegen Willem II in 2006

Feanrevolutie

Minder mooie tijden hebben we helaas ook gekend, zoals ten tijde van de Feanrevolutie. Tijdens deze periode was er ontevredenheid onder verschillende sponsoren, Feanfan, Nieuw Noord, medewerkers van de club en een aantal vrijwilligers van de club. Maar ook deze negatieve  periode had zijn mooie kanten. Wat wij zo positief aan deze periode vonden, is dat al deze partijen samen actie ondernamen om de club te redden.

Hoe het allemaal afliep zal jullie bekend zijn. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten slaagden we erin om onze club te redden van de ondergang. Uit clubliefde hebben de supporters de club gered. Na deze periode zijn er zelfs plekken in het stichtingsbestuur gekomen voor afgevaardigden van Feanfan en Nieuw Noord. De communicatie is verbeterd en hier zijn wij erg blij om! Er kwam verandering zonder dat er enige vorm van geweld plaatsvond. Mede dankzij deze periode zitten we nu in het stichtingsbestuur en daardoor zijn we veel beter in staat om de belangen van de fanatieke fans te behartigen!

De stille tocht tijdens de Feanrevolutie

Nieuw Noord naar beneden

Inmiddels hadden we alweer bijna 10 jaar ons eigen vak in het Abe Lenstra Stadion. Dit had een duidelijke impuls gegeven in de sfeer bij sc Heerenveen. Dat een vak op de tweede ring echter nog niet ideaal was, was algemeen bekend. Al die jaren zijn we doorgegaan met het strijden voor een vak aan het veld. In 2016 was het eindelijk zover! Samen met Feanfan kregen we het voor elkaar dat het stavak vanaf het volgende seizoen naar onderen toe werd uitgebreid.

Eindelijk behaalden we ons doel om aan het veld te staan, waar we thuishoren! Op 12 augustus 2016 was het zover en stonden we tegen FC Utrecht eindelijk in ons eigen vak aan het veld. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar de eerste overwinning in ons nieuwe vak liet niet lang op zich wachten. Later die maand wonnen we van PEC Zwolle en dit vierden we door nog heel lang na de wedstrijd in ons vak de overwinning te blijven vieren. Pas nadat de stadionlichten uit waren gegaan gingen we naar huis!

 

Ons nieuwe vak aan het veld!