Geschiedenis

Nieuw Noord is een supportersvereniging, opgericht op 12 december 2001. De vereniging is een initiatief van zeven enthousiaste supporters die van mening waren dat de sfeer in het nieuwe Abe Lenstra Stadion aan de matige kant was. Met jaloezie werd soms naar andere clubs gekeken, waar een actieve en hoorbaar aanwezige groep supporters vaak de twaalfde man was voor hun ploeg. Nieuw Noord is van mening dat dit ook mogelijk was, is in Heerenveen. Immers, in het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat was die twaalfde man er ook. Diverse wedstrijden, denk bijvoorbeeld eens terug aan de historische bekerwedstrijd tegen PSV in 1993, sleepte het publiek de ploeg over het dode punt heen en hielp ze aan de overwinning. De meeste support kwam destijds van de noordtribune onder aanvoering van Cross-side. Na de verhuizing naar het nieuwe stadion in 1994 kwamen de meeste fanatieke supporters van de oude Noordtribune echter verspreid door elkaar heen te zitten en dit kwam de sfeer niet ten goede. De groep van 'oud noord' was voor een groot deel uit elkaar gevallen.

Het ontstaan van Nieuw Noord

De oude groep was dus uiteengeslagen en dat kwam de sfeer niet ten goede. Daarom gingen in de jaren 90 twee fanatieke supporters op gesprek bij Riemer van der Velde met het verzoek om de fanatieke supporters weer bij elkaar in één vak te krijgen. Riemer vond de sfeer echter wel prima en vond het niet nodig om grote groepen supporters te verhuizen omdat het stadion inmiddels bomvol zat. Na veel lobbyen kregen we het echter wel voor elkaar om toestemming te krijgen voor een trommel in het stadion. Die werd eerst op een stoeltje achterin vak 27 op de zuidtribune geplaatst. Het begin was er.

In 2001 besloot een aantal diehards dat er toch nog een poging gewaagd moest worden en ditmaal werd het nog serieuzer aangepakt. In een kroeg aan het Heideburen werd besloten een vereniging op te rechten. Als blauwdruk werden de statuten van een andere supportersvereniging gebruikt en was Nieuw Noord geboren! De naam Nieuw Noord heeft meerdere betekenissen. In het oude Abe Lenstra Stadion kwam de sfeer ook hoofdzakelijk vanaf de noordkant en met de toevoeging “Nieuw” werd de nieuwe start aangeduid. Nieuw Noord was geboren!

Ons eerste eigen vak

Een van de eerste dingen waar we voor streden was een eigen vak. Hier hadden we in de beginjaren al een aantal keer aan mogen ruiken en steeds was het een daverend succes. En niet alleen volgens de supporters, maar ook spelers lieten zich lovend uit over de ondersteuning die het vak bracht.

Na de verbouwing van het huidige stadion is het uitvak verplaatst van de noordkant naar de zuidkant en hierdoor kon Nieuw Noord plaats nemen op de Noord tribune waar vroeger ook de fanatieke supporters stonden. Tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2005/2006, tegen Roda JC, werd het Nieuw Noord vak dan officieel in gebruik genomen. Een bijzonder vak waarbij het Nieuw Noord vak als eerste vak in Nederland uit staanplaatsen bestond.

Na enkele jaren in het oude uitvak gestaan te hebben verhuisde ons vak naar een nieuwe locatie. Recht achter de goal op de tweede ring. Niet ons ideaal, en het streven bleef dan ook om Nieuw Noord vak naar beneden te krijgen waar het hoort. Toch hebben we in dit oude vak veel hoogtepunten beleefd, zoals de UEFA Cup wedstrijd tegen AC Milan, de eerste derbyoverwinning sinds 2000 en de 9-0 overwinning op Heracles in 2007. Ondanks dat we ver van het veld waren, hadden we toch een leuke sfeer en enkele mooie sfeeracties.

Feanrevolutie

Minder mooie tijden hebben we helaas ook gekend, zoals ten tijde van de Feanrevolutie. Tijdens deze periode was er ontevredenheid onder verschillende sponsoren, Feanfan, Nieuw Noord, medewerkers van de club en een aantal vrijwilligers van de club. Maar ook deze negatieve  periode had zijn mooie kanten. Wat wij zo positief aan deze periode vonden, is dat al deze partijen samen actie ondernamen om de club te redden.

Hoe het allemaal afliep zal jullie bekend zijn. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten slaagden we erin om onze club te redden van de ondergang. Uit clubliefde hebben de supporters de club gered. Na deze periode zijn er zelfs plekken in het stichtingsbestuur gekomen voor afgevaardigden van Feanfan en Nieuw Noord. De communicatie is verbeterd en hier zijn wij erg blij om! Er kwam verandering zonder dat er enige vorm van geweld plaatsvond. Mede dankzij deze periode zitten we nu in het stichtingsbestuur en daardoor zijn we veel beter in staat om de belangen van de fanatieke fans te behartigen!

Nieuw Noord naar beneden

De meest recente mijlpaal kwam in het seizoen 2015/2016, toen de club halverwege het seizoen bekend maakte dat het stavak vanaf het volgende seizoen naar onderen toe werd uitgebreid. Eindelijk behaalden we ons doel om aan het veld te staan, waar we thuishoren! Op 12 augustus 2016 was het zover en stonden we tegen FC Utrecht eindelijk in ons eigen vak aan het veld. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar de eerste overwinning in ons nieuwe vak liet niet lang op zich wachten. Later die maand wonnen we van PEC Zwolle en dit vierden we door nog heel lang na de wedstrijd in ons vak de overwinning te blijven vieren. Pas nadat de stadionlichten uit waren gegaan gingen we naar huis!