Nieuw Noord op het ruime sop

We gaan even terug naar zaterdag 15 oktober 2016, een bijzondere dag voor Nieuw Noord. Die dag wist sc Heerenveen met 0-3 te winnen bij FC Groningen in de Euroborg. Een heel knap resultaat, maar dat was niet het bijzondere van de dag. Dat Nieuw Noord met een grote groep in het uitvak stond was ook niet zozeer bijzonder, maar de manier waarop we in Groningen waren gekomen was dat wel. Het was namelijk geen standaard Nieuw Noord busreis, maar een heuse bootreis over het water!

Iets teveel verteld?

Het was al de derde Nieuw Noord Awayday van het seizoen 2015/2016. Op de eerste speelronde zagen we hoe er een verdienstelijk puntje werd gehaald bij AZ en twee weken later waren we erbij toen er met 2-1 werd verloren bij NEC.

Die laatste wedstrijd was ondanks de nederlaag helemaal niet zo’n verkeerde awayday. Van te voren hadden we in een dorp bij Nijmegen een gezellige tussenstop gemaakt bij een kroegje tussen de velden. Het weer was mooi, dus konden we lekker buiten een pilsje drinken ter voorbereiding op de wedstrijd.

De wedstrijd zelf was teleurstellend, maar op de terugreis werd het chagrijn een beetje goedgemaakt door wat een Nieuw Noord bestuurslid in de microfoon van de bus brulde. Of het op dat moment al de bedoeling was om het bekend te maken was niet helemaal duidelijk, maar het stemde ons in elk geval zeker tevreden. Het kwam erop neer dat we er naar Groningen opnieuw een leuke awayday van gingen maken en dat we dat deze keer per boot zouden doen!

Regelwerk

Een bootreis naar Groningen dus. Het idee werd in de bus met gejuich begroet. Zoiets hadden we nog nooit gedaan en iedereen was dan ook meteen enthousiast. De plannen lagen er al ver van te voren en nu was het dus concreet. Het organiseren had dit keer wat meer voeten in de aarde dan anders. Zou de gemeente Groningen er wel akkoord mee gaan dat er een boot met fanatieke Heerenveensupporters in de stad zou aanmeren? Zou het überhaupt wel mogen?

Gelukkig bleken ze meegaander dan we hadden verwacht. In de stad zelf aankomen was geen mogelijkheid, maar wat wel geregeld kon worden was dat we met een boot tot halverwege mochten komen en in een dorp vlakbij Groningen konden aanmeren om daar op een bus te stappen. Die bus zou ons dan naar het uitvak brengen.

Flyer

Bij Rondvaarderij Princenhof werd een partyboot met DJ geregeld en bij onze vaste busmaatschappij Veenstra Reizen een vijftal bussen. Daar kwamen nog de kaarten voor het uitvak bij en met dat alles kwam de prijs op 47,50 per persoon te liggen. Geen goedkope awayday, maar de animo was er niet minder om. Sterker nog, alle 225 kaarten gingen over de toonbank. Dat moest dus wel een groot succes worden!

Nieuw Noord op het ruime sop

Zo werd het dus 15 oktober en was het matchday. Omdat er bij onze normale opstapplek bij Café de Skoffel niet genoeg ruimte was voor vijf bussen moesten we eventjes lopen naar de opstapplek en toen bleek al dat er een grote groep op de been was. Na deze mini-corteo en een korte busreis naar Earnewald lag de partyboot al klaar, voor de gelegenheid omgedoopt tot HMS Nieuw Noord.

de HMS Nieuw Noord
De HMS Nieuw Noord, klaar voor vertrek!

Zo was alles dus klaar voor vertrek. Iedereen stapte aan boord en na een kort welkomstwoordje konden de trossen los. Nieuw Noord op het ruime sop, dat zou wat worden. De muziek werd aangezet, de biertjes werden geopend en we waren los. Over het Prinses Margrietkanaal voeren we richting het oosten. Een legendarische awayday met veel sfeer zou het worden. In plaats van het met woorden te beschrijven kun je het in onderstaande compilatie nogmaals meebeleven.

Awayday

Legendarisch, zo kon je dag tot dusver wel beschrijven. Op de boot was het goed vertoeven geweest en hadden we ons prima vermaakt. Aan alles komt echter een einde, want er was nog een klein detail wat na de bootreis nog moest gebeuren. Het was namelijk zo dat er ook nog een voetbalwedstrijd gespeeld zou moeten worden en daarbij werden wij in het uitvak verwacht. Zo stapten we dus uiteindelijk midden in het Groningse platteland van de boot af en in de bussen die ons naar de Euroborg zouden brengen.

Na de mooie bootreis zou het op het veld raar moeten gaan, wilde de wedstrijd net zo mooi gaan als de heenreis. Na de aftrap bleek echter dat de spelers nog een verrassing voor ons in petto hadden. Na een vroege 0-1 voorsprong voor Heerenveen kwam er van een Gronings offensief niets terecht. In de tweede helft sloegen de stoppen door bij de Groningers en na twee rode kaarten liep Heerenveen simpel uit naar 0-3. Zo waren we die dag dus op het veld, op de tribunes en op het water volledig de baas!

Hieronder kun je het nog eens terugkijken: