Tifo uitgelicht: 15 jarig Jubileum

Door de jaren heen hebben we veel sfeeracties mogen organiseren, van klein tot groot. Op al onze acties zijn we erg trots, maar op sommige zijn we net even wat meer trots. Een van die pronkstukjes waarop we zo trots zijn is er eentje uit het recente verleden. In het kader van onze 15 jarige verjaardag bedekten we de complete noordtribune van ons stadion met een reusachtig doek. Het was zelfs het allergrootste spandoek dat we ooit omhoog hebben gehesen. Deze actie was echter niet alleen bijzonder vanwege de enorme omvang, maar ook vanwege hoe de voorbereiding liep.

Zoals aangegeven werd in de zomer van 2016 al begonnen met de sfeeractie. Of beter gezegd: Er werd al veel eerder begonnen met de plannen. Het was natuurlijk al een poos bekend dat Nieuw Noord in December 2016 vijftien jaar zou bestaan, en we moesten natuurlijk groots uitpakken. Begin 2016 werd daarom al begonnen met de eerste ideeën op papier te zetten, hoe we wouden dat de actie eruit zou komen te zien. Al snel waren we het eens dat de sfeeractie de gehele Noordtribune zou moeten bedekken, met stof welteverstaan! We hebben uiteraard wel vaker de gehele Noordtribune gevuld met een sfeeractie, denk bijvoorbeeld aan een doek omgeven door vlaggen, vellen of iets anders. Daarnaast hebben we ook, samen met FeanFan, het gehele stadion (meerdere keren) voorzien van een sfeeractie. Wat dat betreft waren die acties natuurlijk groter, maar daar gaat minder voorbereiding in zitten in de weken en maanden voorafgaand aan de wedstrijd. Om die reden zien we een enorm doek over de gehele Noordtribune als de grootste sfeeractie ooit, wat dus ook het doel werd.

Er werd daarom besloten om tot en met de palen een doek over het publiek te laten gaan, en vanaf daar de hijsconstructie te gebruiken. Dit scheelt niet alleen meters stof omdat de hoogte van de hijsconstructie minder meters is dan de schuine zijde van de tribune zelf, maar doordat het doek rechtop en strak staat, is het beeld veel mooier. Dan volgt het thema, waarbij besloten werd dat Nieuw Noord ‘eruit moest knallen’. Uiteraard moest de 15 jaar ook te zien zijn, en we besloten iets met Friesland of Heerenveen te doen. De verdere uitwerking is de vrijheid van de ontwerper. Na wat concepten en (kleine) wijzigingen, kwamen we tot het uiteindelijke ontwerp. Er was immers al besloten dat we de gehele breedte van de tribune zouden gebruiken, en die was opgemeten. Ruim 75 meter breed, bijna 25 meter hoog en in het geval van de hijsconstructie zo’n 8 meter hoog. De ontwerper moest zich dus aan deze verhoudingen houden, wat goed gelukt is.

Nadat het ontwerp goedgekeurd werd, konden we beginnen met de productie. Zo simpel is het echter niet. Je kunt nameljik wel zo’n enorm doek willen maken, er moet allereerst budget voor zijn. Gelukkig waren er voldoende financiële middelen, er werd de afgelopen jaren al rekening gehouden met een grote sfeeractie voor het jubileum, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Zo heb je ook een locatie nodig om de enorme doeken in te schilderen. Zonder die locatie had het ontwerp geen zin, want dit formaat is simpelweg niet te maken in de omloop van het stadion. Gelukkig was er al in een vroeg stadium contact gezocht met verschillende opties, en was al voor de zomer van 2016 bekend dat er een locatie was waar we bezig konden gaan. Ook hier kon het doek niet in een keer in, maar in tweemaal was ook voldoende voor ons om tot een goed resultaat te komen.

Door de enorme omvang moesten we wel dingen plannen. Allereerst moest de stof besteld en genaaid worden tot de juiste omvang. Dat klinkt ook weer simpel, maar als je er vanuit gaat dat stof maximaal 3 meter breed is, en je beseft je dat het grootste doek ongeveer 25 bij 75 meter is, dan gaat daar heel veel werk in zitten. Dat is niet iets wat je moeder of oma zomaar even met de naaimachine thuis doet.

Gelukkig hebben we ook daarvoor een goed adres die dit kan realiseren. Daarnaast is het een logistieke operatie van jewelste. De kilo’s stof moeten naar de locatie waar genaaid word, en daarna weer naar de schilderlocatie. Gelukkig hebben we ook daarvoor de nodige mensen met aanhangers of vrachtwagen(tjes) waar we gebruik van kunnen maken, maar zo vanzelfsprekend als het lijkt is het dus zeker niet!

Goed, dan naar de daadwerkelijke productie, zou je zeggen. Aan de slag met die kwast! Nou, nee dus. Eerst moet het doek uitgelegd worden, waarna er rasters van een meter bij een meter met schilderstape geplat moeten worden op het doek. Kilometers tape werden zo gebruikt om het doek te kunnen ‘schetsen’, want het moet van het ontwerp wel vergroot worden op het doek. Dit doe je door in dezelfde verhouding op het ontwerp rasters te maken, en die trek je dan over op de stof. Helaas is niet iedereen goed en zelfverzekerd genoeg om dit te doen, en daardoor zijn er eerst een paar mensen bezig geweest met dit schetsen. Na een dag schetsen kon het schilderen beginnen, terwijl de schetsers hun werk gestaag afmaakten. Een enorme hoeveelheid verf, ook dat moet je allemaal uitrekenen, bestellen en naar de locatie brengen, en dat lukt je niet op de fiets, was nodig, evenals genoeg rollers, kwasten en stokken om te voorkomen dat niet iedereen die meehielp met rugklachten de rest van zijn leven thuis zou zitten.

Goed, na twee weekenden stond de helft van het grote doek er dan op, en moesten we het doek verplaatsen om de tweede helft van het doek te schetsen en schilderen. Ook dat is niet zo makkelijk als het lijkt. De verf lekt door op het plastic wat eronder ligt, dat moet losgetrokken worden. Daar heb je minstens 5 man voor nodig, waarna je nog meer nodig hebt om boel te verplaatsen, het doek weegt inmiddels al behoorlijk wat namelijk. Daarna moet alle plastic weer strak gelegd worden om de vloer schoon te houden, en vervolgens kan de stof er pas weer overheen. Na nog een uur heen en weer trekken om het doek goed strak te hebben, was de dag alweer bijna voorbij en konden we de dag erna verder met schetsen en schilderen. Hetzelfde tafereel herhaalde zich dus, en weer twee weekenden verder was het grote doek dan klaar.

Het kleinere hijsdoek kon nu gemaakt worden, ook deze moest in twee keer. Het grote doek lag opgerold aan de zijkant van de locatie, want het hijsdoek was natuurlijk niet zo hoog als het tribunedoek. Hiervoor was gelukkig veel minder tape nodig, en het schetsen ging dus ook wat eenvoudiger. De tekst Nieuw Noord moest echter wel strak zijn, en daarom werden wat hulpmiddelen zoals latten en touw gebruikt. Het lastige bleek echter dat de 15 jaar met de mooie laurierkransen in het midden stond, en dus eerst nog niet geschetst kon worden. Dit kon na weer een weekend, en was vrij lastig. Gelukkig kwam dit ook allemaal goed, en kon de rest hierna verder met het tweede deel van het doek. Eind goed al goed, na weekenden zweten in de zomer waren alle doeken klaar! We waren tevreden met het resultaat, maar dit was natuurlijk op het eerste oog. Het is altijd afwachten hoe het er in het stadion uitziet, en we hebben het doek op dat moment nog niet als geheel gezien. De eerste tekenen waren echter goed.

Dan weer terug bij de vanzelfsprekendheid. De doeken moeten ‘even’ naar het stadion. Nadat alles weer met veel kracht losgetrokken was, moest het een vrachtwagen in. Helaas had de eigenaar van deze paardentruck de stront nog niet allemaal opgeruimd. Er werd al gegrapt dat we dan toch echt ‘stinkboeren’ zijn, iets wat de meeste lompe lui van heel Nederland, die een spandoek van 20 bij 4 meter al overal op internet plaatsen alsof het heel bijzonder is, ons verwijten te zijn. Goed, al die stof moet wel netjes opgerold in de truck, en daarvoor hadden we minstens 20(!) man nodig. Die waren er gelukkig, en zo werd op een zomerse avond een paardentruck vol stof bij het stadion voorgereden, waar we de doeken op een geheime locatie in het stadion opborgen. Die zouden we pas maanden later, in December, weer terugzien.

Dan naar December, de vrijdag voor de wedstrijd werden de voorbereidingen getroffen. Kort hiervoor werd de hijsconstructie uitgebreid in het stadion, want de 40 meter breedte die we hadden was natuurlijk niet genoeg. Wederom met meer dan 20 man stonden we op de tribune, om alles voor te bereiden. Het doek werd de tribune op getild, en op het filmpje van Heerenveen TV heb je kunnen zien hoe dat ongeveer ging. Een stoet van zo’n 50 meter liep onder meer door de gracht en de tribune, voordat het op de juiste locatie gelegd werd. Dan de hijsconstructie, altijd een lastig punt. Waarom? Het hijsdoek moet strak zijn, maar is niet zomaar klaar. We zijn afhankelijk van de ogen die in het doek zitten, normaalgesproken om de drie meter, net als de hijsconstructie. Bij de eerste keer testhijsen bleek het doek op verschillende plekken niet strak, wat natuurlijk niet acceptabel was voor ons. Zoveel uren werk ga je niet half af maken door het maar wat slap op te hangen natuurlijk. Na een keer of vier opnieuw hijsen, zakken en het verplaatsen van ogen in het doek, waren we tevreden, en konden we bijna naar de Skoffel voor een paar welverdiende sapjes. De laatste plannen werden doorgenomen, wie was waarvoor verantwoordelijke op de dag zelf en waar moest iedereen zich melden.

Dat laatste is namelijk erg belangrijk. Je kunt het doek namelijk niet zo laten liggen en erop vertrouwen dat mensen het allemaal tegelijk op het juiste moment pakken. We hadden zo’n 40 man ingedeeld in groepen om alles in goede banen te leiden. De doeken moesten op het juiste moment omhoog en naar beneden, er moest op tijd gehesen worden, en nog belangrijker: Alles moest afgevoerd worden. Het doek kan namelijk niet in de gracht en op de tribune blijven liggen, in verband met vluchtroutes bij een noodsituatie onder andere. Daarom stonden op diverse plekken mensen met scharen om de doeken op het juiste moment los te knippen, zodat het makkelijker af te voeren is. Na zo’n 10 minuten was iedereen weer op de tribune, waar we een mooi plekje rondom de capo afgezet hadden voor de mensen die hielpen en daar normaal staan.

Het resultaat mocht er zijn. Iedereen was tevreden, wat altijd maar afwachten is natuurlijk. Maanden voorbereiding en ontzettend veel (vrijwillige) uren vol bloed, zweet, tranen, drank en lol kunnen in tien seconden teniet gedaan worden als er iets mis gaat. Gelukkig ging dat het niet, wat een compliment was voor onze organisatie. Iedereen vond de actie schitterend, en de ‘toegift’ in de vijftiende minuut konden we ook zeker op prijs stellen, net als de rest van het stadion. Nieuw Noord heeft laten zien dat we een enorme sfeeractie kunnen realiseren in het stadion, en we zijn iedereen die daar, op wat voor manier dan ook, een bijdrage aan heeft geleverd eeuwig dankbaar! Zonder jullie was het niet gelukt!