Een stavak aan het veld

Tegenwoordig staat Nieuw Noord in het Abe Lenstra Stadion waar het hoort, achter de goal en aan het veld. Hierdoor is er veel meer sfeer en interactie dan vroeger het geval was. Nu is dit misschien vanzelfsprekend, maar zo is het niet altijd geweest. Dit mooie plekje hebben we pas 2 jaar en we hebben er hard voor moeten strijden om het te krijgen.

Een stavak aan het veld

Ons standpunt is altijd geweest dat de fanatieke aanhang aan het veld en achter de goal hoort te staan. Alleen daar sta je dichtbij de spelers en kun je ze ook maximaal aanmoedigen om tot het gaatje te gaan. Daar komt een harde kern het beste tot zijn recht. Daarnaast verdienen fanatieke fans die veel voor de club opofferen gewoon een mooi plekje in het stadion.

Om deze en andere redenen hebben we hier altijd voor gestreden en niet zonder succes. Toen Nieuw Noord werd opgericht had de fanatieke aanhang nog helemaal geen eigen plekje, maar in 2005 kregen we dan eindelijk een eigen stavak in het oude uitvak op noord. Na enige jaren verhuisden we weer, naar een groter vak achter de goal op de tweede ring.

Het vonkje dat het vuur aanwakkerde

Zo stonden we weliswaar achter de goal, maar nog niet aan het veld. Niet een ideaal plekje. Het was weliswaar een stavak, maar het een groot deel van de sfeer sloeg dood tegen het dak. Daarom bleven we kijken naar een mogelijkheid om naar beneden te verplaatsen. Dat moment kwam in januari 2014. We hebben toen samen met Feanfan een voorstel voor een nieuwe sfeertribune aan de directie van sc Heerenveen hebben gepresenteerd. Uiteindelijk werd er door de club besloten om een werkgroep te formuleren die het project 'sfeertribune' op zich zou nemen. De eerste stap was genomen!

Om de mening van de fans te weten te komen hebben wij vervolgens in december 2014 een enquête uitgeschreven. Hier kwam uit dat er rond de 2000 mensen plaats wilden nemen op een nieuwe sfeertribune. Een goede hoeveelheid reacties die wij in de werkgroep hebben besproken. De club zag er de meerwaarde ook van in en zo waren we weer een stapje dichterbij. In de lente van 2015 werd dan ook door club uitgesproken dat een nieuwe sfeertribune nu serieus op de agenda stond. In de corner van april 2015 werd zelfs al een vrij concrete planning geplaatst voor het proces.

Inloopsessies

Daarmee was het uiteraard nog lang niet klaar. Een groot project als dit komt altijd met de nodige uitdagingen die zorgvuldig opgelost moeten worden. In de vakken 11, 12 en 13 zaten namelijk veel seizoenskaarthouders, waarvan velen er al een lange tijd zaten. Het zou niet correct zijn geweest om die mensen zomaar aan de kant te schuiven, dus daar moest een goede oplossing voor komen.

De club heeft hiervoor een aantal inloopsessies georganiseerd en is met de seizoenskaarthouders in deze vakken in gesprek gegaan. Hier konden meningen worden opgelost en werden oplossingen aangeboden aan mensen die hun plekje eventueel kwijt zouden raken.

Concrete ideëen

De werkgroep had ondertussen niet stilgezeten en had zelfs al een aantal concrete ideëen op tafel gelegd, aangevuld met ideëen van supporters. Uiteindelijk kwamen de onderstaande vier voorstellen op tafel:

 

optie 1 stavak heerenveen"
optie 2 stavak heerenveen"
optie 3 stavak heerenveen"
optie 4 stavak heerenveen"

Vier erg van elkaar verschillende voorstellen. Omdat de club nogmaals wilde weten wat de mening van de supporters over deze voorstellen was werd er nogmaals een enquete georganiseerd. Hier kwam duidelijk uit naar voren dat de optie waarbij het stavak in zijn geheel verplaatst zou worden naar de onderste ring favoriet was. Een goede tweede keus was de optie waarbij het bestaande vak naar onderen uitgebreid zou worden.

De val van het bestuur

Na deze enquête was de stand van zaken dat er concrete plannen lagen, er met voor- en tegenstanders was gepraat en dat men dus een duidelijk beeld had van het project. Het enige wat er dus nog nodig was, was om er een definitieve beslissing over te nemen. Volgens de planning die in de corner stond, zou deze beslissing in november 2015 vallen.

In november 2015 gebeurde er echter iets anders waardoor het project even on hold moest. Sinds augustus waren de sportieve resultaten namelijk ronduit slecht geweest en ook was duidelijk dat het bestuur niet efficiënt functioneerde. Dit resulteerde erin dat uiteindelijk het voltallige bestuur opstapte. Zonder bestuur ga je natuurlijk geen belangrijke beslissing over een sfeertribune nemen en dus liep het project vertraging op.

Het verlossende woord

Uitstel bleek gelukkig geen afstel. Op 16 december 2015 konden we het verlossende nieuws melden dat we vanaf het nieuwe seizoen in een stavak aan het veld konden staan. De winnende optie was uiteindelijk de optie waarbij het Nieuw Noord vak naar beneden uitgebreid zou worden. Na een lang en ingewikkeld proces van meer dan anderhalf jaar was de kogel dan eindelijk door de kerk. Nieuw Noord zou het 15 jarige jubileum in een stavak aan het veld mogen vieren!

Het vak is klaar

Opening

Zo hadden we na een lange tijd en veel hard werk eindelijk het stavak aan het veld dat we al zo lang hadden gewild. In de zomer van 2016 werd er keihard gewerkt en voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2015/16 was het klaar. Dat dit noodzakelijk was bleek al snel, want binnen no time waren alle seizoenskaarten voor het hele vak uitverkocht!

Het enige dat er nu nog moest gebeuren was een feestelijke opening. De eerste thuiswedstrijd tegen FC Utrecht was daarvoor een mooie gelegenheid. Hiervoor was er een mooie sfeeractie georganiseerd en ondanks dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigde was het toch een geslaagde opening. Zo was er, na lang ervoor gestreden te hebben, eindelijk een stavak aan het veld!

 

sfeeractie opening