Nieuw Noord niet aanwezig in Alkmaar

Voor de uitwedstrijd tegen AZ op zaterdag 21 oktober is bekend geworden dat er verregaande beperkende maatregelen zijn opgelegd aan de supporters van sc Heerenveen. Dit heeft te maken met een incident dat vorig jaar plaatsvond bij de uitwedstrijd, hierbij is vuurwerk op het veld gegooid. Ondanks het feit dat de daders gestraft zijn én de schade is verhaald, vonden de autoriteiten in Alkmaar het nodig om de capaciteit van het uitvak te halveren, de verkoop van alcohol te verbieden, een verplichte buscombi op te leggen én geen enkel sfeermateriaal toe te staan (dus geen spandoeken, geen trommel, geen vlaggen, en ga zo maar door). 

Als onderdeel van het Supporterscollectief Nederland zijn wij pertinent tegen het collectief straffen (maatregelen die alle supporters treffen in plaats van enkel de daders). Het is voor ons onbegrijpelijk dat deze straf is opgelegd terwijl de daders gestraft en beboet zijn en sluiten ons aan bij de standpunten van het Supporterscollectief (https://supporterscollectiefnederland.nl/repressie-van-voetbalvandalisme-werkt-averechts/). 

Door deze vorm van collectief straffen is het voor ons als Nieuw Noord niet mogelijk om de wedstrijd te beleven zoals wij dat graag willen. Na overleg met een deel van onze leden hebben wij besloten om als Nieuw Noord geen busreis naar AZ te organiseren en niet aanwezig te zijn in het uitvak. Wij roepen de autoriteiten in Alkmaar en Heerenveen en beide clubs op om te stoppen met deze repressieve aanpak van collectief straffen omdat dit mensen onnodig benadeeld en bestraft en bovendien supporters tegen elkaar opzet. Wij hopen daarom volgend jaar weer met onze materialen en bus aanwezig te zijn in Alkmaar.