• Social Media:
 • Twitter
 • Facebook
 • Youtube
 • Nieuw Noord RSS
 • E-Mail

Nieuw Noord

Geschiedenis
Nieuw Noord staat voor strijd, passie en 100% achter sc Heerenveen!

Nieuw Noord is een supportersvereniging, opgericht op 12 december 2001. De vereniging is een initiatief van zeven enthousiaste supporters die van mening waren dat de sfeer in het nieuwe Abe Lenstra Stadion aan de matige kant was. Met jaloezie werd soms naar andere clubs gekeken, waar een actieve en hoorbaar aanwezige groep supporters vaak de twaalfde man was voor hun ploeg. Nieuw Noord is van mening dat dit ook mogelijk was, is in Heerenveen. Immers, in het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat was die twaalfde man er ook. Diverse wedstrijden, denk bijvoorbeeld eens terug aan de historische bekerwedstrijd tegen PSV in 1993, sleepte het publiek de ploeg over het dode punt heen en hielp ze aan de overwinning.

De initiatiefnemers zijn van mening dat deze tijden moesten herleven in het nieuwe stadion. Daartoe besloten ze na een aantal overleggen tot de oprichting van een vereniging: Nieuw Noord!

Na de officiële oprichting werd Nieuw Noord een officiële gesprekspartner van sc Heerenveen. In de begin jaren had Nieuw Noord drie doelstellingen:
1. Verbeteren van de sfeer in het Abe Lenstra Stadion;
2. Eigen sfeervak voor de Nieuw Noord-ers;
3. Creëren van een eigen Nieuw Noord home.

In het verleden al diverse malen ruiken aan een eigen sfeervak.
De eerste keer was tegen Willem II tijdens de Amstel Cup 2001/2002. Daarna volgde het sfeervak tijdens de UEFA Cup ontmoeting met National Boekarest (2002/2003), de bekerontmoetingen tegen AZ, Telstar en NEC (2003/2004) en in het seizoen 2004/2005 was het vak er tijdens de UEFA Cup wedstrijden tegen Maccabi, Stuttgart, Beveren en Newcastle United. Alle edities waren een daverend succes. En niet alleen volgens de supporters, maar ook spelers lieten zich lovend uit over de ondersteuning die het vak bracht.

De naam Nieuw Noord heeft meerdere betekenissen. In het oude Abe Lenstra Stadion kwam de sfeer ook hoofdzakelijk vanaf de noordkant en met de toevoeging “Nieuw” werd de nieuwe start aangeduid. Nieuw Noord was geboren!

Na de verbouwing van het huidige stadion is het uitvak verplaatst van de noordkant naar de zuidkant en hierdoor kon Nieuw Noord plaats nemen op de Noord tribune waar vroeger ook de fanatieke supporters stonden. Tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2005/2006, tegen Roda JC, werd het Nieuw Noord vak dan officieel in gebruik genomen. Een bijzonder vak waarbij het Nieuw Noord als eerste vak in Nederland uit staanplaatsen bestond.

Nieuw Noord - sc Heerenveen - Roda Jc 2005

Na enkele jaren in het oude uitvak gestaan te hebben is het Nieuw Noord vak verhuist naar de huidige locatie. Recht achter de goal op de tweede ring. Niet ons ideaal, en streven blijft dan ook om Nieuw Noord vak naar beneden te krijgen waar het hoort. Levende bewijzen zijn de bekerwedstrijden tegen Harkemase Boys en FC Oss waarbij Nieuw Noord in vak 12 stond.

Vereniging
Nieuw Noord groeit gestaag door en inmiddels zijn al iets meer dan 1000 supporters lid van onze vereniging. Naast het gestaag groeiend aantal leden is er in de loop van de jaren een professionele vereniging ontstaan. De ledenadministratie is volledig geautomatiseerd, er zijn verschillende commissies die zaken regelen, eigen merchandise, het verenigingsblad en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. In de loop van de jaren zijn de doelstellingen steeds breder geworden.

 • Verbeteren van de (vocale) sfeer in het Abe Lenstra. Met het creëren van een eigen Nieuw Noord vak is de sfeer in het Abe Lenstra Stadion duidelijk verbeterd. Echter het kan altijd beter! We zullen altijd streven naar verbetering.

 • Vak naar beneden. Nieuw Noord hoort op de eerste rij, recht achter de goal. Dit blijft ons streven!

 • Wij gevoel verstrekken. Men moet bij Nieuw Noord aangesloten willen zijn. Door het organiseren van activiteiten naast de wedstrijddagen zal dit wij gevoel verstrekt moeten worden.

 • Ledenbestand minimaal uitbouwen. Groter is niet altijd beter en vinden de ruim 1000 leden voldoende. Dit willen wij op hetzelfde niveau houden.

 • Open en transparant communiceren naar de leden. De leden van een vereniging hebben recht om inspraak en inzicht te hebben. Wij hebben geen geheimen.

 • Realiseren van een eigen home. Bij een vereniging hoort een “eigen” huis en willen daarom graag een home voor onze supporters realiseren.

 • Gedegen financieel beleid. Niet meer uitgaven dan er binnenkomt.


Fancoach
Sinds seizoen 2011-2012 werkt Nieuw Noord met zogenaamde fancoaches. Vanuit Nieuw Noord zijn Rimmer en Edward aangesteld om als fancoach op te treden. Vanuit Nieuw Noord zijn zij de vertegenwoordigers in het veiligheidsoverleg tussen Nieuw Noord, de club en de politie. In dit overleg worden allerlei veiligheidszaken besproken rond de wedstrijden en Nieuw Noord. Denk aan: zijn er mensen die een stadionverboden riskeren, regelgeving en procedures rond stadionverboden, afspraken maken rond uitwedstrijden, evaluaties rond uitwedstrijden, etc.

Doordat de fancoaches als intermediair tussen de Nieuw Noord leden en de club in te zetten, zullen de afstandelijke, kille brieven bijvoorbeeld tot het verleden behoren. De wijze van communiceren naar de leden zal altijd via de fancoaches verlopen en niet rechtstreeks tussen de club en de leden. Naast een adviseerde rol van de fancoaches richting de club kunnen de fancoaches ook vanuit de leden zelf zaken in dit overleg inbrengen. Heb je bijvoorbeeld slechte ervaringen op veiligheidsgebied in en rond (het) Nieuw Noord (vak) of een aanvaring met een steward gehad. Laat het ons weten. Je kunt ons bereiken op mailadres .(JavaScript must be enabled to view this email address)